Tutorial : Letak Jumlah Pengunjung Dalam Blog Anda
Written by : hamizashuhada on Tuesday, 16 October 2012 | 11:00 | 1 comments
Assalamualaikum readers :)
Hari ni Miezza ingat nak buat tutorial untuk korang.Siapa yang tak tahu apa yang Miezza maksudkan dengan "letak jumlah pengunjung dalam blog anda" okay , ni lah yang Miezza maksudkan :
 
 Tulisan warna pink tu lah , macam mana kita nak tahu berapa orang tengah 'usha' blog kita :) hehe.
So,first korang macam biasalah,kena buka Dashboard -> Template -> Edit HTML.
Dah?Lepas tu korang pergi sini .Korang kena sign up dulu,sekejap je pun..Nak sign up korang tengok kat bahagian atas  web tu ada gambar ni kan ?

Okay,korang click sini
(Kat web dia lah eh,bukan kat blog Miezza.Kalau click kat blog Miezza tak keluar apa-apa pun)

Lepas dah sign up,korang log in and click benda ni.


Dah click?Nanti akan keluar tajuk homepage.Dekat box kosong sebelah perkataan Add new domain/site
tu korang isikan url blog korang.Contoh: http://AmijaCuwada.blogspot.com.
Lepas tu click add.

Dah?Nanti keluar pula satu lagi homepage.

http://amijacuwada.blogspot.com
Font color:
Link text:
Sample:
23 Online Users
Click on the samples below

23 Online Users
23 Fans on the page
23 Guests



#Font Color tu isi je colour apa yang korang nak untuk font korang
#Link text tu isi perkataan apa yang korang nak guna.Contoh : Stalker(s)

Lastly korang click generate code and copy code yang dia bagi.(Boleh guna ctrl+c)
Paste code tu dekat html box korang :)
DONE.

Jadi tak?Kalau jadi jangan segan nak comment.Nak juga tahu korang buat jadi ke tak.Kalau ada yang tak faham,jangan malu-malu nak tanya , okay?Bye,assalamualaikum :)
                                                                                                         Nurhamiza Shuhada

Labels:

Blogger Aimi Farhana said...

thanks! dah lama mencari tutorial ni.. hhaa

 

Post a Comment