Cinta monyet.
Written by : hamizashuhada on Tuesday, 15 January 2013 | 01:45 | 3 comments

Hye hye 
First of all can I shout out this ? I miss you I miss you I miss you I miss you . Yes , you. I mean , you. Aku pun tak tahulah.Hahaha semua rasa bercampur jadi satu.Maksud aku,aku dapat rasa semua.Semua rasa.Okay okay ^^
Topik hari ni ialah cinta monyet.Haa excited lettuw bila baca tajuk post.Dah tau dah ahaha.So yeah , cinta monyet.Tapi sebelum tu nak cakap sikit , korang tak rasa pelik ke , kalau dalam bahasa Malaysia kita sebut cinta monyet tapi English puppy love.*bunyi cengkerik*Kenapa tak panggil monkey love?Okay done with this part.
Cinta monyet adalah istilah tidak formal yang menggambarkan keadaan di mana anak-anak muda atau remaja menjalinkan hubungan cinta dengan rakan sebaya.Berdasarkan pemerhatian,jarang  pasangan remaja yang couple ni akan kekal hingga ke jinjang pelamin.Kalau ada pun,tak banyak.But still,alhamdulillah to those yang couple since sekolah lagi dan berkahwin.
Perasaan yang dialami ni pun kita boleh kaitkan dengan crush.Crush ialah apabila kita menyukai seseorang.Orang yang kita suka tu dipanggil crush.Dan selalunya ( remaja perempuan ) akan bagi pelbagai gelaran kat crush dorang tu. Contoh : Eyeliner,Lipstick,perfume,abang tinggi dan sebagainya.Korang pun ada juga kan?Alala jangan lah cakap tak ada.
Manakala remaja lelaki pula lebih cenderung mengejek perempuan yang dia suka.Denagn cara itu si perempuan akan memberikan perhatian kepada dia meskipun dengan pandangan yang sangat menjengkelkan.This did happen.Seriously.
Remaja lelaki mempunyai kecenderungan untuk jatuh hati kepada rakan sebaya mereka sendiri aataupun orang yang lebih muda manakala remaja perempuan cenderung memilih pasangan yang lebih tua atau sebaya.Sedikit sebanyak cinta monyet ini membawa kesan negatif kepada remaja.Lebih lagi bagi mereka yang tidak pandai mengawal emosi dan perasaan.Disebabkan itulah terjadinya kes-kes bunuh diri melibatkan remaja yang baru putus cinta.Ada juga remaja perempuan yang dengan rela hatinya menyerahkan tubuh kepada teman lelaki akibat termakan janji janji manis mereka.Ya Allah,tolonglah berfikiran matang sikit.Mana perginya pertimbangan akal tu?Tolonglah jangan buat sesuatu yang bodoh dan boleh mengakibatkan kerugian kepada diri sendiri.Girls,tolong ingat ni.Kalau apa-apa jadi kat korang,korang yang rugi.Lelaki tak rugi apa-apa.Nobody care kalau diorang ni dah pernah buat hubungan tu ke belum.Tapi kita ni perempuan , kalau mengandung macam mana ?Peringatan ni untuk diri aku juga.
Okay aku rasa tu je..Aku malas nak tulis panjang-panjang nanti korang meluat baca apa yang aku coretkan.Till then,bye bye :)


Blogger Aireyn Ashra ツ said...

benci cinta monyet !! pernah mngalami sekali .huhu

 
Blogger Secrets of A Teenage Girl said...

yup, betul 2.. jgn percaya sgt dgn lelaki mcm ni kalau dia minta utk lakukan benda tu.. jgn mudah jtuh pd lelaki mcm tu.. ;)

 
Blogger HanaNabihah said...

Kak Hana tak pernah merasa cinta monyet. Sbb dah azam. Zmn sekolah no couple2. Tp suke dlm tu ade la. Hoho

 

Post a Comment