Jerawat ? Oh tidak !!!
Written by : hamizashuhada on Tuesday, 29 January 2013 | 02:27 | 1 comments

Hye hye  ♥
"Double what?JERAWAT?Ewww"
Hahaha,pernah tak korang dengar bebudak perempuan cakap camtu?Kadang-kadang lelaki pun pernah juga.Ada ke lelaki cakap camtu?Ada..Ramai okay :) Tadi tetiba je rasa nak share tips menghilangkan jerawat ngan korang.Rasanya ramai yang dah biasa dengan tips tips sebegini kan?Takpe,just nak share je.
Jerawat berpunca daripada perubahan hormon ( biasanya remaja / wanita yang akan datang bulan )
,stess,pemakanan yang tidak teratur,alahan kepada sesuatu,persekitaran dan macam-macam lagi.Jerawat juga boleh dikatakan muncul akibat faktor genetik.
So,jom kita tengok antara tips menghilangkan jerawat yang aku dah listkan ni ..

  • Gunakan pencuci muka yang lembut.
  • Basuh kulit setiap hari tetapi jangan terlalu kerap.
  • Jaga pemakanan korang,elakkan makanan berminyak.
  • Dapatkan rehat yang secukupnya kerana stress juga merupakan salah satu punca timbulnya jerawat.
  • Memakai pakaian yang longgar . (Pakaian yang ketat/tidak meyerap peluh akan menggalakkan pembiakan jerawat)
  • Basuh mekap sebelum tidur.
  • Pakai mekap yang tidak berunsurkan krim berminyak.
  • Jangan biarkan rambut menutupi wajah.Minyak yang terdapat pada rambut akan tersebar ke muka.
  • Jangan picit jerawat korang kerana ia hanya akan menerukkan kondisi jerawat itu.
  • Guna lidah buaya,tomato,timun,ubat gigi,putih telur.Insya'Allah menjadi.
  • Pakai krim yang mengandungi Benzoyl Peroxida.


Okay,sampai sini dulu untuk hari ni.Pasal "guna lidah buaya,tomato,ubat gigi,putih telur dan timun' tu Insya'Allah satu hari nanti aku terangkan macam mana.Bye !


Blogger Nurse & Engineer to be said...

hai ..dah follow dah :-)
jmput la kesini pulak ye :-)

http://www.ezajaafar.blogspot.com/2013/01/segmen-tambah-followers-2013-by.html

 

Post a Comment