Tutorial : Tukar Tulisan Di Entry
Written by : hamizashuhada on Thursday, 18 April 2013 | 04:08 | 0 comments
Assalamualaikum and hye :)
Korang perasan tak apa yang lain kat blog ni?Hahaha aku baru buat skin baru.Tapi still tak puas hati.Macam ada yang kurang.Anyway hari ni aku nak ajar korang macam mana nak tukar font kat entry.

  • Korang pergi kat sini.
  • Nanti korang scroll and carilah font apa yang korang berkenan.Font tu dia dah siap bagi preview sekali.
  • Then korang click kotak kecil yang ada tanda anak panah  tu . Kalau korang bawak cursor ke kotak tu akan keluar perkataan > quick use.
  • Then korang copy code yang dia bagi.Example :
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Boogaloo' rel='stylesheet' type='text/css'>

  • Then search code <html> dan paste code tadi kat bawah dia.
  • Kemudian tekan ctrl+f dan cari code body { 
  • Cari code font family dekat bawah-bawah code body { tu.
  • Then nama tulisan yang sebelum korang padam,ganti dengan nama tulisan yang baru.Contoh : 
<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Boogaloo' rel='stylesheet' type='text/css'>

  • So,code korang akan jadi font family : boogaloo;
  • Kalau font yang korang pilih tu ada tanda | + | , buang tambah tu ganti dengan space.
  • Okay done : D


Post a Comment