Buli.
Written by : hamizashuhada on Tuesday, 7 January 2014 | 05:15 | 0 comments




Assalamualaikum and hi earthlings.

Tadi masa tengah lepak-lepak dalam bilik sambil belek-belek buku rujukan SPM yang masih belum dilupuskan ( manusia tak ada kerja ) tiba-tiba ter-flashback balik semua yang terjadi masa zaman sekolah dulu.Ceh,bercakap macam dan sepuluh,dua puluh tahun tamat sekolah padahal baru tahun lepas habis SPM.

Dalam pada teringat kenangan manis dengan kawan-kawan apa semua tu,teringat satu benda yang paling saya nak lupakan.Iaitu,buli.

Buli.Ya,buli.Bila sebut pasal buli,semua orang akan fikirkan pukul,belasah,pergaduhan,luka,berdarah,masuk hospital dan sebagainya.Tapi buli bukan sekadar itu.Ada dua jenis buli ; buli fizikal dan buli mental.Buli fizikal ialah buli yang melibatkan mencederakan anggota badan si mangsa.Tetapi buli mental pula adalah dengan mengejek,menghina dan memanggil serta memalukan mangsa dengan perkara yang tidak sepatutnya hingga menjatuhkan maruah si mangsa.

Dan secara jujurnya,saya rasa buli mental lebih kejam.
Kenapa?
Sebab saya pernah rasa semua tu.

Orang mungkin fikir "Alah,biasalah budak-budak nak bergurau." atau "Alah dia saje nak main-main dengan kau" atau " Biasalah dia kan suka usik orang". Tapi seseorang yang pernah jadi mangsa ejekan atau dipermalukan seperti .. saya akan faham apa yang si mangsa rasa apabila dipermalukan sedemikian rupa.

Mungkin orang akan fikir,digelar 'jerangkung' atau 'shot' itu sesuatu yang boleh diklasifikasikan sebagai gurauan.Tapi kalau sampai semua orang dalam kelas tahu nama panggilan si mangsa and make fun of it,do you think its funny ? No,its not.

Benda-benda yang kita anggap remeh macam ni sebenarnya memberi impak yang besar terhadap mangsa.Sekali lagi saya nyatakan di sini,saya faham macam mana tertekannya orang yang diejek dengan pelbagai nama hampir setiap hari.Dipermalukan.

Sakit tu kita tak rasa di luar,lukanya pun tak nampak.Tapi sakitnya ada di dalam hati.Lukanya ada di dalam jiwa.Kadang-kadang benda tu boleh buat kita patah semangat,jadi tak tentu hala dan jadi takut untuk berdepan dengan dunia luar.

Saya ingat lagi,ada satu hari tu saya sekolah petang,tingkatan satu.Subjek terakhir hari tu ialah Pendidikan Jasmani,dan kebetulan hari tu hujan.Jadi kitorang semua lepak dekat dewan terbuka je.Tiba-tiba datang seorang pelajar lelaki a.k.a rakan sekelas saya datang pada saya dan kawan saya S.                                      
"Kau ni macam jerangkung lah." Dia cakap kuat-kuat.Orang di kiri kanan dah mula pandang kami.Masa tu saya rasa malu sangat.Entah saya yang tak boleh terima gurauan atau apa ; tapi saya sangat malu dengan apa yang terjadi.Balik rumah,saya adukan kepada mama saya,saya tak nak pendam benda ni sorang-sorang.Sebab masa tu saya pun baru nak membesar,fikiran pun tak matang lagi.Saya tak nak pendam sorang-sorang,buruk padahnya.

Mujurlah sikgu disiplin sekolah kami duduk satu taman dengan rumah saya.Jadi mama pergi beritahu kepada cikgu itu dan keesokan harinya,cikgu tu panggil budak lelaki tu masa tengah tunggu nak naik kelas.Kebetulan hari tu budak lelaki tu tak datang.So,he's safe.

Tapi benda tu heboh satu kelas.Esoknya bila dia datang,dia suruh seorang kawan perempuan tanya kat saya, "kenapa Cikgu B panggil *** semalam ?" Saya pandang budak lelaki tu yang pandang kami dari jauh. "Kenapa tak suruh dia tanya sendiri?" Saya menyoal kembali.

Saya ingatkan lepas peristiwa tu,segala ejekan tak akan berlaku lagi pada diri saya.Rupanya saya silap.Masa saya tingkatan dua,saya dapat satu lagi nama baru.Nantilah saya cerita pasal tu.

Siapa pernah dengar tentang Amanda Todd ? Pelajar perempuan yang membunuh diri kerana dibuli ?


During the video, Todd writes that when she was in grade 7 (2009-2010), around the same time she moved in with her father,[11] she used video chat to meet new people over the Internet and she received compliments on her looks. A stranger convinced Todd to bare her breasts on camera. The individual later blackmailed her with threats to expose the topless photo to her friends unless she gave a "show".[12]
After two years, Todd returned to live with her mother in March 2012.[11] Todd wrote that during the next Christmas break,[clarification needed][when?] police informed her at 4:00 a.m. that the photo was circulating on the Internet. Todd wrote that she experienced anxiety, depression and panic disorder due to the experience. Her family moved to a new home, where Todd later stated that she began using drugs and alcohol.[12]
A year later, the individual reappeared, creating a Facebook profile which used the topless photograph as the profile image, and contacting classmates at her new school. Again Todd was teased, eventually changing schools for a second time. She wrote that she began chatting to "an old guy friend" who contacted her. The friend invited Todd to his house, where they had sex while his girlfriend was on holiday.[13] The following week, the girlfriend and a group of others physically attacked Todd at school, shouting insults and punching her to the ground. Following the attack, Todd attempted suicide by drinking bleach, but she survived after being rushed to hospital to have her stomach pumped.[12] "It killed me inside and I thought I actually was going to die", Todd commented in her video.[1]
After returning home, Todd discovered abusive messages about her failed suicide attempt posted to Facebook. Her family moved to another city to start afresh, but Todd was unable to escape the past. According to her mother, "Every time she moved schools he would go undercover and become a Facebook friend. What the guy did was he went online to the kids who went to (the new school) and said that he was going to be a new student — that he was starting school the following week and that he wanted some friends and could they friend him on Facebook. He eventually gathered people's names and sent Todd's video to her new school", including students, teachers and parents.[14] Six months later, further messages and abuse were still being posted to social networking sites. Todd's mental state worsening, she began to engage in self-mutilation. Despite taking her prescribed anti-depressants and receiving counseling, she overdosed and was hospitalized for two days.[15]
Todd was teased by other students at her school for her low grades, a consequence of a language-based learning disability and for the time she spent in hospital to treat her severe depression.[11] "It didn't really help that after she got out of the hospital recently some kids started calling her 'psycho' and saying she had been in the crazy hospital", her mother said. "She went to the hospital, she had therapy, she had counselling, she was on a good track. On the day she gets out, that happens. I shake my head and I think, 'Are kids really that nasty, do they really not think, what if it was them?'"[11]

See,sebab buli,seorang gadis telah terkorban nyawanya.Saya harap benda macam ni tak kan terjadi lagi pada masa hadapan.Kepada si pembuli ; tolonglah faham perasaan orang yang kena buli.It's not easy for them to survive , you know bila hari-hari ada je ancaman yang dia dapat.Cuba letakkan diri anda dalam keadaan mereka,then only you'll understand what they feel.Wasalam.

Source : http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_of_Amanda_Todd

Post a Comment