Tutorial : Using Google Fonts
Written by : hamizashuhada on Tuesday, 11 February 2014 | 00:28 | 0 comments

Assalamualaikum and hi readers.

Instead of using font-face atau apa-apa jenis font web yang ada,aku lebih suka guna google fonts sebab lagi simple nak guna.

This is a very simple tutorial dan boleh dikatakan confirm jadi kalau korang guna.Kalau tak jadi tu tak tahulah kan,maybe ada tersalah paste code di mana-mana.

Firstly,korang pergi https://www.google.com/fonts.
Lepas tu pilih lah mana-mana font yang korang berkenan.
Then,klik dekat QUICK USE


Lepas tu nanti akan keluar satu page,korang scroll bawah sikit.Nanti jumpa ada satu barisan css code macam ni :

<link href='http://fonts.googleapis.com/css?family=Waiting+for+the+Sunrise' rel='stylesheet' type='text/css'>

Copy and paste code tu kat atas kod <head> untuk blogskin.Kalau template lain saya aku tak pasti.

Untuk guna font tu dekat sidebar atau sebagai main title blog korang,guna kod ni :

font-family:[NAMA FONT KORANG];
font-size:25px;
merah hati : letak nama font yang korang dah ambil tadi.Sebagai contoh,Waiting for the sunrise ( Buang  tanda sengkang gantikan dengan space ).

Done.

Post a Comment